Hunduppfödning är ett hårt arbete

För dem som tror att det bara är att para sin hund och sedan få en kull att sälja av, har verkligen inte förstått vad hundavel handlar om. Visst är det gulligt med valpar men det kostar även mycket pengar och tid. Det gäller att du älskar hundar och inte ser det som en chans att tjäna en hacka. Det är nämligen inte alla gånger som det leder till en vinst. Valparna ska registreras hos SKK, vaccineras, id-märkas och givetvis vara väluppfostrade. Det är viktigt att lägga ner tid med valparna så att det blir vana med människor. Dessutom så kan vissa valpar vara sjuka och måste tas bort. Det är inte enkelt med hunduppfödning.

Hunduppfödning göratt valparna blir väl omhändertagna

Hunduppfödning ett längre arbete än bara 8 veckor

Att jobba med hunduppfödning ger så mycket. Lyckan att se att se dessa små fyrbenta liv växa och få egna personligheter är det som får de flesta att fortsätta men hunduppfödning, inte det ekonomiska. Det ligger mycket arbete varje lite valp. För att börja med hunduppfödning krävs en planerad buffert. Först ska en lämplig hane hittas, och bara det kostar. När valparna har kommit till världen börjar det riktiga arbetet. Valparna kräver skötsel och omvårdnad och det går inte att vara borta åtta timmar om dagen. Det krävs även marknadsföring för den egna kenneln. De som köper valparna vill gärna se deras utveckling så en blogg eller hemsida på internet är nästan ett krav idag.

Ingen hundkull perfekt. Det finns alltid någon valp som är defekt. Den kommer att generera mindre pengar tillbaka eftersom den inte kan säljas till fullt pris. Det kan vara fel som att den inte uppfyller rasens standardfärg eller fel böj på svansen. Vissa raser innebär även att genetiska fel får tas med i beräkningen. Dessa upptäcks ibland sent i valpens liv. Vissa raser är sönderavlade och valparna kan komma i retur. Detta är tyvärr ganska vanligt inom hunduppfödning, och innebär en förlust på varje valp. Trots allt det negativa om hunduppfödning faktiskt kan innebära så vinner ändå kärleken till de fyrbenta underverken och gör det värt all möda.