Greyhound är en gammal och snabb ras

Greyhound jagar kaninen med synen
Det finns få hundraser som har en sådan spännande historia som Greyhound. Rasen sägs vara engelsk men förmodligen är den äldre en så. Greyhounds är vinthundar. Vinthundar är några av de äldsta hundraserna vi känner till. De är avbildade på pyramiderna i det gamla Egypten. Typisk för vinthundar är att de är slanka och passar utmärkt för löpning. De kräver med andra ord massor av motion. De har även väldigt bra syn. Till en början används dessa hundar till jakt och det var förmodligen därför människan uppskattade dessa raser. Greyhound härstammar alltså från dessa tidigare vinthundar. Till England tros romarna ha för med sig Greyhounds cirka 50 e kr. Det äldsta beviset för dess existens i England är från år 800 du en earl använde den i jakt. Cirka 200 år senare utfästs en lag om vilka som får äga hundrasen i England.

Greyhound idag

Ännu idag är Greyhound är väldigt populär ras. De används inte så ofta till jakt utan istället är detta rasen som föds upp för hundkapplöpning. Inte en stor sport i Sverige men desto större utomlands. I Sverige finns cirka 1000 kapplöpningshundar och 12 banor. Det är världens snabbaste hund och kan komma upp i 70 kilometer i timmen. En intressant sak som skiljer Greyhounds från andra raser är sättet det jagar på. Ni har säkert sett haren som drar loppet. Att det fungerar med Greyhound beror på att de inte använder sitt luktsinne. Det är därför den inte lämpar sig till ”vanlig” jakt. När bytesdjuret försvinner från synfältet så slutar hunden att jaga.

Greyhound är en frisk ras och de största problemen uppstår i dess sköra hud i form av småsår. Även klorna kan får problem eftersom de tycker om att springa ofta och fort. Den är självständig men mycket trogen och är en riktigt familjehund. Greyhound har en kort lättskött päls som inte kräver mycket skötsel. Det är med andra ord en lättskött hund men som kräver mycket motion.