Djur och spel – rätt eller fel?

Att spela på djur är en gammal företeelse. Frågan vad som är rätt eller fel är även den ganska gammal. För var går egentligen gränsen för vad som är djurplågeri? Det är ingen lätt fråga att svara på men generellt går det att säga att i kamper där djuren blir skadade är fel när det gäller djur och spel. Flera spelformer på djur är olagliga i flera delar av världen. Dit räknas exempelvis tuppfäktning och hundfighter. Fast även i legala former av djur och spel så rapporteras det om djurplågeri. Det kan vara doping eller utrustning som skadar djuret.
Djur och spel kan vara en lyckad kombination

Djur och spel borde kombinationen förbjudas?

Det är lätt att säga att djur och spel borde förbjudas. Riktigt så enkelt är det inte. Vissa djur mår bra av att tävla. Människan har genom århundraden avlat fram raser. Ett exempel på detta är Greyhound. En ras som ursprungligen användes vid jakt. Idag är det en snabb hund som tycker om att tävla. Får den inte den motion som krävs blir det en ledsen jycke. Hästar är ett annat djur som mår bra av att arbeta. Djuren tycker dessutom att det är roligt att få jobba. Så länge allt sker inom rimliga gränser så är det snarare så att djuren mår bra av att tävla. Djur och spel är alltså en bra kombination för spelandet sponsrar djuren och ger dem ett lyxigt liv. De måste vara i bra form för att kunna prestera.

Idag lever vi inte i ett bondesamhälle längre. Det innebär att vissa djur skulle försvinna om sponsorer och olika tävlingar inte skulle hållas. Spel ger pengar till djursporterna. Dessutom så skulle fler olagliga spelformer dyka upp om allt djur och spel försvann. Det är som sagt en gammal spelform som inte kommer att förvinna bara för att ett förbud införs. Under ordnade former tycker både människor och djur det är roligt. Det går att jämställa med våra elitidrottare. Däremot så finns det olagliga arenor för djur och spel och det är dessa som måste stoppas.